Musvåk i svevet. – Gjerne litt for mye redigering for å få frem fuglen så godt som mulig…

I dag så tok vi oss en skikkelig god midt på dagen tur, jeg tok med kameraet med zoom linsen på. Planen var ikke å snike etter dyr for ta bilder, men bare å labbe en god tur slik at jeg kan få en behagelig ettermiddag med en rolig hund. Pluss at jeg faktisk trenger å komme i bedre form før tur sesongen vår starter for fullt.

På slutten av turen i dag så lettet det plutselig en stor fugl fra en gren på et furu tre, denne fuglen har jeg sett mange ganger før og har trodd at det har vært en Ørn.

For en tid tilbake så var jeg og broderen på tur baki skogen ved Kaldvellfjorden, og da så vi denne fuglen. Jeg er ganske sikker på et det er den samme fuglen i og med at jeg i etterkant har observert den mange ganger. Den “henger” mye i området ved Kaldvell, E18 og Lillesand vest.

Jeg traff også på en kar for et års tid siden som “jaktet” på en våk med et speilrefleks kamera og en kanon av ei linse. Han hadde sett det han mente var en våk når de patruljerte på E18 mellom Arendal og Dyreparken hele dagene, han jobbet som sivil UP.

Så det jeg trodde var en Ørn viser seg altså å være en Musvåk, dette fikk vi bekreftet i dag. Og ja, jeg fikk tatt noen bilder av den, de fleste helt ute av fokus da jeg ikke har trent så mye på dette som jeg burde. Men jeg fikk ett eller to jeg ble godt fornøyd med.

Nå har denne bloggen en grense på bilde størrelse og skalerer de kraftig ned, derfor legger jeg inn en link til mitt Flickr Fugleliv Album der dere kan se de i full størrelse om dere skulle ønske det.

Musvåk - 220402- 02

Litt om rovfuglen Musvåk fra min fuglebok Anno. 1970:

Musvåk trives stort sett best i den østlige delen av lavlandet på Sørlandet og til dels på Østlandet.

Det er mulig at den trekker helt opp til den sørlige delen av Trøndelag, men dette er uvisst.

Musvåken seiler rundt med duvende vingeslag i rolig seilflukt, den er flink til å benytte seg av oppadgående luftstrømmer for å stige til værs igjen.

I flukt kan Musvåken minne om både Vepsevåk, Fjellvåk og Ørn.

Under jakten så sitter gjerne Musvåken i et tre og undersøker terrenget omkring, det er sjeldent at den fanger bytte når den er i flukt sien den er litt tung og treg.

Musvåken bygger seg et stort rede av friske bar eller løv kvister i et tre, men det hender også at den bygger rede i en bergskorte. Den kommer til Norge i April og legger som oftest 2-4 egg i mai. Rugetid er 36 dager, begge kjønn pleier å ruge og ungene forlater redet når de er 45-50 dager gamle.

Føde er smågnagere, krypdyr, frosk og insekter. Det hender at den tar andre fugler og hare unger, men det er heller sjeldent.

Musvåken blir cirka 40–52 cm lang og har korte, brede vinger med fem løse håndsvingfjær.

Hunnen blir størst og veier typisk 486–1 360 gram, mens hannen typisk veier 427–1 180 gram, og vingespennet er ca. 109–136 cm.

 


Oppdag mer fra

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

By Johnsen

Velkommen, dette er en uavhengig "publikasjon" lansert januar 2018 Jeg er en stolt far og bestefar som elsker friluftsliv og å tilbringe tid med hunden min, King Kenny, en Norsk Elghund Sort. Her på bloggen min deler jeg mine erfaringer fra våre turer, litt tips til andre friluftsentusiaster, og forhåpentligvis gi dere inspirasjon til å komme seg ut og nyte vår flotte natur.

Legg gjerne inn en kommentar

Oppdag mer fra

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese